UPUTE O DOVOĐENJU DJETETA U DJEČJI VRTIĆ KONAVLE

UPUTE O DOVOĐENJU DJETETA U DJEČJI VRTIĆ KONAVLE

Molimo roditelje koji imaju potrebu dovoditi djecu u vrtić od 11. svibnja 2020. da ispune Upitnik za roditelje , te Izjavu da su upoznati s Uputama o dovođenju djeteta u vrtić.

VAŽNO:

 • roditelji koji imaju mogućinost isprintati, ispuniti i skenirati navedene dokumente dužni su iste proslijediti na mail: tajnica@vrticikonavle.hr
 • roditelji koji nemaju navedene mogućnosti, dužni su doći u tajništvo vrtića u srijedu (6.svibnja 2020.) ili četvrtak (7. svibnja 2020.) u vremenu od 8:00 do 12:00 sati te ispuniti navedene dokumente

NAPOMINJEMO DA SVOJE POSTUPKE I UPUTE TEMELJIMO NA  PREPORUKAMA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE, MINISTARSTVA ZNANOSTI I OBRAZOVANJA TE HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO OD 29.04.2020. KOJEG MOŽETE NAĆI OVDJE 

Namjena: Ove upute odnose se zbrinjavanje djece rane i predškolske dobi u Dječjem vrtiću Konavle.

Boravak u vrtićima potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID-19 nego je to obiteljski dom ,stoga je vrlo važno da roditelji budu upoznati sa  svim postupcima i preporukama.


TEMELJNE ODREDNICE:

DJECA S KRONIČNIM BOLESTIMA ILI U DOTICAJU S KRONIČNIM BOLESNICIMA

Preporuča se OSTANAK KOD KUĆE djece s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, djeca s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) kao i djeca čiji roditelji/skrbnici ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti.

OSTANAK kod kuće preporučamo za svu djecu, ukoliko roditelji/skrbnici mogu to osigurati iz razloga da se mjere fizičkog razmaka u vrtiću ne mogu osigurat i neće se moći poštivati.

 

FIZIČKO UDALJAVANJE OD 2 METRA:

Rad ustanove neophodno je organizirati na način da se osigura u što većoj mjeri socijalno distanciranje (fizički razmak) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora. Fizički razmak od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru posebno provode djelatnici te se navedeni fizički razmak preporuča održavati kada je god moguće između djelatnika i djece s iznimkom njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu.

U istom zajedničkom prostoru (npr. soba dnevnog boravka djece) djelatnici održavaju fizički razmak od 2 metra. U istom prostoru u isto vrijeme smiju boraviti isključivo djeca i odgojitelj iz iste odgojno-obrazovne grupe.

Fizički razmak kao i pojačanu osobnu higijenu djece neophodno je poticati, ali treba očekivati da će kod provedbe neminovno dolaziti do određenih odstupanja uslijed razvojnih značajki pojedine dobi djeteta.

 

ORGANIZACIJA RADA S DJECOM:

Boravak u našem vrtiću organizirat ćemo na sljedeći način:

 • odgojno-obrazovne skupine s manjim brojem uvijek iste djece (po mogućnosti do 9 djece u grupi i jedan odgojitelj što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba)
 • nakon formiranja skupine djece, 14 dana od početka primjene ovih uputa, uključujući neradne dane ne primaju se nova djeca u skupine
 • za jednu grupu djece brinut će jedan odgojitelj bez preklapanja
 • izbjegavat će se fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom
 • svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj odgovarajućoj prostoriji
 • odgojitelj s djecom provodi što više mogućeg vremena na otvorenom
 • krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo, razmiču se tako da djeca leže na udaljenosti od 2 metra i to svako dijete na istom krevetiću i na istom mjestu

 

ORGANIZACIJA PROSTORA ZA BORAVAK DJECE:

Preporučene značajke  prostorije u kojoj boravi jedna odgojno-obrazovna grupa djece:

 • prostorija mora biti veće površine i visine, prozračna i osunčana
 • prostorija je vratima odvojena od prostorija u kojima borave druge skupine
 • prostorija se mora provjetravati vanjskim zrakom
 • u neposrednoj blizini prostorije mora se nalaziti toalet koji koristi isključivo ta odgojno-obrazovna skupina
 • u prostorije je potrebno organizirati prehranu djece (obroci se dostavljaju u prostoriju i mogu se u njoj konzumirati) na način da osoba koja donosi hranu ostavi hranu na kolicima ili ispred ulaza u prostoriju, a odgojitelj u prostoriju u kojoj borave djeca
 • prostorija ima direktan izlaz na veću terasu, balkon ili dvorište
 • izbjegava se svaki ulazak drugih osoba (primjerice, zbog čišćenja, popravaka ili donošenja hrane) u prostoriju tako dugo dok su djeca u njoj
 • prolazak kroz zajedničke prostorije treba izbjegavati i skratiti na minimum, a ako je navedeno neophodno, prolaz kroz zajedničke prostorije se organizira na način da u isto vrijeme prolaze djeca i odgojitelj iz jedne odgojno-obrazovne skupine dok druge osobe ne prolaze u isto vrijeme, uz poticanje djece da kod takvih prolaza ne dotiču površine ili predmete

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ VRTIĆA

Do daljnjega su zabranjeni svi posjeti vrtiću (primjerice, kazališne predstave, izvanredne aktivnosti i sl.).

Neophodno je osigurati dolazak što manjeg broja osoba kako na ulasku u vrtić tako i na unutarnjim prostorima ustanove.

PRIMOPREDAJA DJECE: Roditelji/skrbnici dovode i odvode djecu u našu ustanovu na način da, ako je ikako moguće, ne ulaze u ustanovu osim u krajnjoj nuždi, već dolaze do ulaza, pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 2 metra u odnosu na druge roditelje/skrbnike i djecu. Dijete preuzima dežurni odgojitelj od roditelja/skrbnika i uvodi ga u odgojno-obrazovnu skupinu i predaje njegovom odgojitelju tako da djeca nisu bez nadzora odgojitelja.

DJEČJA OPREMA: Ako je moguće, roditelj donosi i odnosi u dječji vrtić obilježeni ruksak s opremom isključivo petkom (posljednji radni dan u tjednu) kada dolazi po dijete. Odgojitelj preuzima i vraća ruksak roditelju ispred ulaznih vrata. Odgojitelj odlaže ruksak u vrtiću te on stoji nekorišten preko vikenda i počinje se koristiti tek nakon pauze od 48 do 72 sata.

Kod dovođenja djeteta u vrtić i odvođenja djeteta u vrtić, ako je moguće, da bude dijete uvijek u pratnji iste osobe ili se izmjenjuju dvije odrasle osobe. Također je poželjno da ta osoba živi u istom kućanstvu s djetetom.

Kada god je moguće, djecu iz svake odgojno-obrazovne skupine dovode i odvode roditelji/skrbnici u zasebno, prethodno dogovoreno vrijeme različito za svaku odgojno-obrazovnu skupinu, gdje ih na ulaznim vratima dočekuje dežurna odgojiteljica i preuzima dijete.

Roditelji/skrbnici ne smiju dovoditi niti odvoditi djecu iz ustanove, niti ulaziti u vanjske prostore (dvorište, vrt, igralište) i unutarnje prostore ustanove, ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha, ili su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 te roditeljima kojima je izrečena mjera samoizolacije.

Bolesna djeca koja imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 (primjerice, u kućanstvu ili ustanovi) ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19 ostaju KOD KUĆE te ih roditelji/skrbnici NE SMIJU dovoditi u ustanovu.

Činjenice iz prethodne dvije rečenice, kao i činjenicu da se radi o djetetu s oba zaposlena roditelja te da ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece kao i to da je roditelj upoznat s ovim uputama u cjelini, roditelj potvrđuje pisanom izjavom ravnatelju ustanove prije uključivanja djeteta u ustanovu.

Postupanje djece po dolasku u vrtić: Dijete ulazi tako da odlazi s odgojiteljem do garderobe, dijete obuva papuče, sam ili uz pomoć odgojitelja, skida jaknu te pere ruke sapunom i vodom prije ulaska u sobu dnevnog boravka.

 

DJECA

Djeca ne nose zaštitne maske. Roditelji/skrbnici imaju obavezu izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska djeteta u vrtić, te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu već se javljaju telefonom ravnatelju ustanove i izabranom pedijatru, liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Ako dijete razvije simptome COVIDA-19 tijekom boravka u vrtiću, odgojitelj odmah obavještava roditelje, koji u najkraćem roku moraju doći po dijete.

Djeca sa znakovima drugih zaraznih bolesti također ne smiju dolaziti u vrtić.

Djecu treba poticati da održavaju distancu (fizičku udaljenost) od druge djece i odraslih, primjereno razvojnoj dobi.

Djecu treba poticati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice kao i da ne stavljaju ruke i predmete u usta, primjereno razvojnoj dobi. Djecu treba poticati da redovito i pravilno peru ruke prije ulaska u svoju sobu dnevnog boravka, prije i nakon konzumiranja hrane, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa, uvijek kada ruke izgledaju prljavo.

Nakon pranja ruku sapunom i vodom, za sušenje ruku koristi ćemo papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu koje nakon korištenja bacamo u koš za otpad s poklopcem. Djecu treba poticati da kada kašlju i kišu prekriju usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju ćemo poslije odbaciti u koš za otpad s poklopcem te oprati ruke.

Djeca neće pribor za jelo, čaše, šalice i drugo posuđe dijeliti s drugom djecom.

Preporuča se da djeca igračke od kuće ne donose u vrtić.

Djeca će za lijepog vremena boraviti na otvorenom prostoru i uvijek kada je to moguće.

Tjelesne aktivnosti će se planirati na otvorenom prostoru uz primjerene aktivnosti koje ne dovode do pretjeranog umaranja djece.

 

ZAKLJUČAK:

Ove će se upute prilagođavati epidemiološkoj situaciji, a svakako će se razmotriti potreba i mogućnost prilagodbe uputa nakon prvih 14 dana primjene.

Ove preporuke ne isključuju provođenje drugih preporuka sukladno aktualnoj i promijenjenoj epidemiološkoj situaciji.