VAŽNA OBAVIJEST: UPUTE RODITELJIMA O ORGANIZACIJI ODGOJNO – OBRAZOVNOG RADA OD 25. svibnja 2020. godine po preporukama Ministarstva odgoja i obrazovanja te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Poštovani roditelji,

nastavno na Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izdane dana 20.05.2020.godine,(nove upute HZJZ) te Preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja za rad s djecom rane i predškolske dobi u dječjim vrtićima koje se primjenjuju od  25.5.2020.(nove preporuke MZO) u sklopu organizacije rada naglašava se:

  • Roditelji/skrbnici su dužni pažljivo pročitati nove Upute HZJZ kako bi uočili važne promjene u pristupu. Posebice jer je sad omogućeno da u dječji vrtić dođu sva djeca.
  • Na samom početku Uputa koje su izradili stručnjaci (epidemiolozi, pedijatri, liječnici školske medicine, znanstvenici i drugi stručnjaci) stoji:

„Rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće, odnosno ostanak kod kuće te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole.“

  • I dalje je potrebno, koliko je moguće, smanjiti fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima/skrbnicima/drugim osobama u pratnji druge djece i drugim djelatnicima ustanove.
  • Roditelji/skrbnici/druge osobe ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, teškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi virusom COVID-19.
  • Roditelji/skrbnici/druge osobe u pratnji djeteta ne dovode dijete u ustanovu ako dijete ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, teškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako ima izrečenu mjeru samoizolacije ili ako je dijete zaraženo virusom COVID-19.
  • Roditelji/skrbnici su dužni izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svakoga dana prije dolaska u vrtić, obavijestiti odgojitelja o temperaturi djeteta koja se evidentira u vrtiću.
  • U slučaju povišene tjelesne temperature roditelji/skrbnici/druge osobe u pratnji NE SMIJU dovoditi dijete u vrtić, već se javljaju telefonom ravnatelju i izabranom pedijatru radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Djeca sa znakovima drugih zaraznih bolesti također ne dolaze u ustanovu.
  • Ako djeca razviju simptome bolesti izazvane virusom COVID-19 ili neke druge bolesti tijekom boravka u ustanovi, odgojitelji odmah obavještavaju roditelje/skrbnike koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete. Po povratku u vrtić obavezno je donijeti potvrdu od liječnika da dijete može pohađati vrtić.
  • U pratnji jednog djeteta vrtićke dobi uvijek je samo jedna odrasla osoba.
  • Dijete ulazi tako da ga roditelj vodi do garderobe, obuva papuče, skida jaknu i predaje ga odgojitelju koji ga vodi oprati ruke prije ulaska u skupinu. Molimo roditelje/skrbnike/druge osobe u pratnji djeteta da izbjegavaju nepotrebno zadržavanje u prostorijama vrtića.
  • Roditelji/skrbnici/druge osobe u pratnji djeteta se ne okupljaju na ulazu.
  • Roditelji/skrbnici imaju pravo naknadnog uključivanja djeteta u vrtić.
  • Roditelji/skrbnici su značajna karika u krugu povjerenja za odgojno-obrazovni rad, ali i za potporu djetetu u općem razvoju, usvajanju vrijednosti i odgoja u cjelini.

Vaš Vrtić