Europski tjedan mentalnog zdravlja

Europski tjedan mentalnog zdravlja (10.-16. svibnja) u Dječjim vrtićima Konavle obilježili smo progresivnom mišićnom relaksacijom za djecu te kratkim mindfulnessom “Hvala” koji pomoću zahvalnosti dovodi do osjećaja sreće.

Cilj ove inicijative je podići osvještenost o važnosti mentalnog zdravlja u svakodnevnom životu svakog pojedinca.  Svjetska zdravstvena organizacija zdravlje definira kao stanje cjelovitog tjelesnog, psihičkog i socijalnog blagostanja. Mentalno zdravlje, ovako definirano, više je od same odsutnosti mentalnog poremećaja, bolesti ili onesposobljenosti. Mentalno zdravlje je stanje blagostanja u kojemu pojedinac ostvaruje vlastite potencijale, nosi se s normalnim životnim stresovima, produktivno radi i u mogućnosti je doprinijeti svojoj zajednici (u obitelji, u školi, na radnome mjestu, u zajednici gdje živi i dr.).

Mindfulness je svjesnost koja nastaje usmjeravanjem pažnje na određeni način: namjerno, prema sadašnjem trenutku, sa stavom neporesuđivanja i prihvaćanja (John Kabat Zinn).  Mindfulness čini naš mozak jačim, pomaže nam umiriti se, sabrati misli i reagirati svjesnije u stresnim i izazovnim situacijama života. Mindfulness poboljšava pažnju, koncentraciju, pamćenje, regulaciju osjećaja i ponašanje, spavanje, odnose s drugima, samoprihvaćanje i sampouzdanje te kvalitetu života djece što je dokazano u brojim istraživanjima.

mag.psych. Katarina Gjenero