Blagdani stižu – stres ili uživanje?

Blagdani stižu – stres ili uživanje?

Česta asocijacija na blagdansko vrijeme za mnoge je dodatno vrijeme za obitelj i djecu, uz lijepo ukrašen bor i ukusna jela. No, nerijetko to vrijeme prođe u strci oko ukrašavanja, kupovine poklona, kuhanja, pranja i popratnog stresa.  Zbog promjena rutina kod male djece, (primjerice, promjena vremena spavanja ili načina hranjenja), djeca mogu plakati, biti razdražljivija i u tim situacijama blagdani itekako mogu biti „veseli“!

Kada je djetetu previše?
U blagdansko vrijeme djeca nerijetko dobivaju puno novih stvari i doživljaja i koliko god one bile ugodne, za djecu, posebice onu manju, mogu biti prestimulirajuće. Zato je važno da roditelji koji najbolje poznaju svoje dijete procijen koliko je stimulacije dovoljno da djetetu bude ugodno. Primjerice, ako dobro raspoloženje djeteta ovisi o spavanju u 15 h, nemojte s djetetom ići u kupovinu božićnih poklona neposredno prije, očekujući da će se dijete tome veseliti. Dobro je da usprkos češćem uzimanju slatkiša u to vrijeme dijete ipak uzima glavne obroke u uobičajeno vrijeme, da dobiva količinu sna na koju se naviklo.

Što djeci treba za blagdane?
Važno je pokušati ne „izgubiti se“ u potrošačkoj groznici društva i djetetu darivati samo poklone nego i svoje vrijeme, pažnju, razumijevanje i ljubav. Osjećaj prihvaćanja i obiteljske topline gradi sliku koje dijete ima o sebi. Zajedničke aktivnosti osim što doprinose razvoju odnosa roditelja i djeteta, doprinose i njegovom cjelokupnom razvoju, no često se postavlja pitanja – što znači kvalitetno provedeno vrijeme s djecom? Neke od zajedničkih aktivnosti tijekom blagdana mogu biti igra s djecom koju ono odabere, odvođenje na prigodne predstave u kazalište, šetnje, sakupljanje češera i lišća, izrađivanje aranžmana i poklona za članove obitelji i prijatelje, izrada čestitki, pjevanje i plesanje na prigodnu glazbu, pravljenje paketića za potrebite. Dijete može pomoći u izradi kolača – potrajat će dulje, kuhinja će biti uprljanija, ali dijete će biti sretno i ponosno.
Blagdani su i izvrsna prilika za razvijanje obiteljske tradicije. Kad se s djecom prisjetimo lijepih događaja koje smo za blagdane imali s našim roditeljima, tada učimo djecu cijeniti jednostavne životne trenutke, učimo ih tražiti i učiniti ove trenutke posebnima i u njihovim životima. Ritual znači ponavljanje, a ponavljanje znači sigurnost. Vrijeme kićenja bora, zajedničko pravljenje kolača, božićni ručak mogu biti obiteljski rituali koji se ponavljaju svake godine.

Obitelji s razvedenim roditeljima
Djeci razvedenih roditelja može biti teško tijekom blagdana, no kao i u drugim životnim situacijama, suradnjom roditelja djeci se može olakšati:
• Razgovarajte s bivšim partnerom o tome koliko ćete potrošiti na poklone i tko će ih kupiti. Ne bi trebalo biti natjecanja.
• Budite fleksibilni vezano za vrijeme koje će dijete provesti kod vas i drugog roditelja.
• Dijete uvijek pa i sada ne smije biti primorano birati između roditelja te se treba osjećati slobodno pričati o drugom roditelju kao i slobodno kontaktirati istoga. Rečenice poput: “Znam da mami nedostaješ. Možeš je nazvati i reći joj da i ona tebi nedostaje.”, korisne su.
• Ako dijete nije s vama za blagdane nego s vašim bivšim partnerom, potrudite se da dijete ne osjeća krivnju zbog toga što ste se vi možda osjećali usamljeno (npr. “Bio mi je tužan Božić jer si ti bila s tatom.”). Usredotočite se na vrijeme koje ćete vi kvalitetno provesti s djetetom.

Obitelj u kojima je roditelj ili drugi član obitelji umro
Postoje djeca koja vrlo rano izgube roditelja ili bliskog člana obitelji. Tada blagdani kao vrijeme za obitelj i zajedništvo mogu postati tužni dani za djecu, ali i velike. U želji da dijete ne bude tužno ili da se ne sjeti preminuloga, odrasli pokušavaju zabaviti dijete, preusmjeriti mu pažnju, u potpunosti izbjegavati govoriti o umrloj osobi, no zapravo dijete tada ne postaje manje tužno nego postaje tužno samo, u sebi i dobiva poruku da je to nešto o čemu ne može razgovarati s roditeljem jer “mama/tata će biti tužna”. Zato je korisno otvoreno razgovarati o osobi koje više nema među vama, o uspomenama koje vas vežu za nju i emocijama koje su prisutne. U redu je zaplakati pred djetetom jer to je primjeren način iskazivanja tuge i pokazatelj djetetu da je u redu plakati kada smo tužni.

Brinite o sebi
Nije lako biti roditelj, posebice u vremenu kada smo okruženi neizvjesnošću, bolešću, društvenim očekivanjima. U redu je ne osjećati se najbolje i zato je važno da i roditelj brine o sebi. Uzmite predah. Smanjite očekivanja i da, u redu je zamoliti nekoga da vam pričuva dijete/djecu ako ste pod stresom. Ili kupite te kolače, neoperite te prozore.

Kao zaključak, važno je djeci, i maloj i velikoj, svojim primjerom pokazivati pravi smisao blagdana – zajedništvo, druženje, zahvalnost, pomaganje i prihvaćanje te sve one vrijednosti koje su vam važne kao obitelji.

Korištena literatura
• Buljan-Flander, G. i Karlović, A. (2004). Odgajam li dobro svoje dijete? Zagreb: Marko M usluge d.o.o.
• Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba. (2010). Školski praznici mogu zbližiti obitelj. http://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/teme/skolski-praznici-mogu-zbliziti-obitelj/
• Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba (2018) https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/teme/odgovori-na-blagdanska-pitanja-i-nedoumice/

Prilagodila: Tena Erceg, mag. psih.