Međužupanijska četvrta regionalna smotra projekata

Međužupanijska četvrta regionalna smotra projekata

Međužupanijska četvrta regionalna smotra projekata u području ostvarivanja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo Vlade Republike Hrvatske, za odgojitelje i stručne suradnike Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije održana je 12.travnja 2021. godine na mreži, MS Teams platformi u trajanju od 7 sati. Sudjelovalo je 260 sudionika, koji su imali prilike bolje razumjeti i usvojiti znanja potrebna za planiranje i rad na projektima iz Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo.

Regionalnu smotru pripremila je i vodila viša savjetnica mr. sc. Andreja Silić, u suradnji s koordinatoricama: Jelenom Kulišić, Franicom Lasić, Loretom Prgin, Bojom Milan Mustač, Renatom Stipanov, Mirjanom Miočić, Rossanom Bosnić, Silvanom Srdanović Kalinski te Ivom Zenzerović, prof.

U uvodnome dijelu regionalne smotre mr. sc. Andreja Silić istaknula je važnost kvalitetnog ostvarivanja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo vlade Republike Hrvatske te je dala prikaz aktualnih događanja i organizacije regionalnih smotri projekata tijekom 2021. godine. Također je ukratko podsjetila na kriterije za vrednovanje projekata te dimenzije građanskog odgoja i obrazovanja.

Izlaganje Suradnja organizacija civilnog društva s odgojno-obrazovnim ustanovama u području građanskog odgoja i obrazovanja održala je Iva Zenzerović, prof.

Uslijedio je prikaz 14 projekata, a potom su postavljena pitanja voditeljima projekata vezano za ciljeve, dimenzije građanskog odgoja i obrazovanja, ishode projekta i dobrobiti za djecu, njihove roditelje, odgojitelje i širu društvenu zajednicu.

 

Prikazani su sljedeći projekti:

  1. Među nama Svrdonicama, DV Konavle, Konavle            MEĐU NAMA SVRDONICAMA   ( link prezentacije)
  2. Knjižnica Ciciban, DV Dubrovnik, Dubrovnik
  3. Djeca i potres, DV Dubrovnik, Dubrovnik
  4. Budi mi prijatelj, DV Dubrovnik, Dubrovnik
  5. Tjelesne aktivnosti u jaslicama, DV Dubrovnik, Dubrovnik
  6. Upoznajmo domovine svojih roditelja, DV Dubrovnik, Dubrovnik
  7. Čistoća je pola zdravlja, DV Dubrovnik, Dubrovnik
  8. Pravci u suvremenoj umjetnosti, DV Dubrovnik, Dubrovnik
  9. Kada je nešto hitno, pravilo je bitno, DV Dubrovnik, Dubrovnik
  10. Gledam i vidim, DV Dubrovnik, Dubrovnik
  11. Znam, hoću, mogu, DV Dubrovnik, Dubrovnik
  12. Sportaši, DV Smilje, Šibenik
  13. Opet sam šporka, pa šta?, DV Smilje, Šibenik
  14. Mali ekoljupci, DV Radost, Zadar

 

Nakon prezentacije svih projekata uslijedila je rasprava i vrednovanje istih, te odabir 4 projekta za državnu smotru koja će se održati 19. i 20.05.2021. godine također na mreži, MS Teams.

 

Odabrani projekti za državnu razinu:

  1. Među nama Svrdonicama, DV Konavle, Konavle
  2. Kada je nešto hitno, pravilo je bitno, DV Dubrovnik, Dubrovnik
  3. Sportaši, DV Smilje, Šibenik
  4. Opet sam šporka, pa šta?, DV Smilje, Šibenik

 

Pripremile i realizirale odgojiteljice : Jelena Kulišić, Marija Mihatović